Европейският парламент  представя план за обновени и по-сигурни продоволствени системи

...
Европейският парламент  представя план за обновени и по-сигурни продоволствени системи
Коментари Харесай

Нова проект на ЕС предвижда по-справедлив доход за фермерите

Европейският парламент  показва проект за актуализирани и по-сигурни продоволствени системи на Европейски Съюз, по-здравословни храни, обективен приход за фермерите и понижен екологичен отпечатък на селското стопанство.

Евродепутатите  поддържаха тактиката „ От фермата до трапезата “ и подчертаха какъв брой е значимо да се открият устойчиви и здравословни храни предвид на реализиране на задачите на Европейския зелен пакт, в това число във връзка с климата, биологичното многообразие, нулевото замърсяване и публичното здраве. Те  подчертаха нуждата от по-голяма резистентност на всеки стадий от веригата за доставки на храни. Те още веднъж акцентираха, че е значима ролята на всеки участник — от земеделския собственик до потребителя. За да се подсигурява, че земеделските стопани могат да получават обективен дял от облагата от стабилно създадени храни, членовете на Екологичен потенциал желаят Комисията да усили напъните си, в това число посредством адаптиране на разпоредбите за защита на конкуренцията, за подсилване на позицията на земеделските стопани във веригата на доставки.

Другите рекомендации включват:

По-здравословна храна

– научно обосновани рекомендации на Европейски Съюз за здравословно хранене, в това число наложителен хранителен етикет на опаковката;

– би трябвало да се обърне внимание на казуса с несъразмерната консумация на месо и на храни с огромна степен на преправка, както и на други артикули с високо наличие на сол, захар и мазнини, в това число посредством установяване на оптимални равнища на банкет.

Пестициди и отбрана на опрашителите

– възстановяване на процеса на утвърждение на пестициди и по-ефективен мониторинг на използването за отбрана на опрашителите и запазване на биологичното разнообразие;

– наложителни цели за понижаване на използването на пестициди. Държавите членки следва да извършват задачите посредством своите стратегически проекти по ОСП.

Емисии на парникови газове

– пакетът „ Подготвени за цел 55 “ до 2030 г. трябва да контролира и да дефинира амбициозни цели за излъчванията от селското стопанство и обвързваното с него земеползване, в това число строги критерии за силата, създадена от възобновими източници на основата на биомаса;

– естествените въглеродни поглътители би трябвало да бъдат възобновени и укрепени.

Хуманно отношение към животните

– нужда от общи, научно обосновани индикатори за хуманно отношение към животните предвид на по-голяма хармонизация в границите на ЕС;

– нужна е оценка на актуалното законодателство на Европейски Съюз, с цел да се види дали са нужни промени;

– последователно преустановяване на използването на кафези в отглеждането на животни в ЕС;

– скотски артикули с генезис отвън Европейски Съюз следва да бъдат позволени единствено в случай че стандартите на съответните страни на генезис са съобразени с условията на Европейски Съюз.

Биологично земеделие

– делът на обработваната по биологичен метод земя в Европейски Съюз следва да се усили до 2030 г.;

– нужда от начинания за стимулиране на търсенето – поощряване, публични поръчки и фискални ограничения.

Евродепутатите акцентират нуждата от предварителна научна оценка на въздействието на всички сходни оферти и по време на пленарния дебат изразиха страдание за късното издание от страна на Комисията на доклада на Съвместния проучвателен център по отношение на въздействието на " От фермата до трапезата ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР